Annegret Friedrichsen

Biografi

Jeg er en tosproget, dansk-tysk forfatter, som blev født i det flersprogede grænseland i Sydslesvig, hvor jeg voksede op i en landsby uden for Flensborg. Lige fra barnsben af har jeg været fascineret af eventyr og fortællinger, og dette vakte en blivende glæde ved at læse og skrive. Jeg gik i det danske mindretals skole, og efter studentereksamen fra Duborg-Skolen i Flensborg flyttede jeg til København.

Min kærlighed til litteraturen førte til litteraturstudier ved Københavns Universitet, som jeg afsluttede med en magistergrad i litteraturvidenskab. I 1992 blev jeg ansat på Danmarks Lærerhøjskole i København. Jeg skrev en ph.d.-afhandling om poesi i sprogundervisningen og blev ansat som adjunkt med undervisning og forskning i litteratur og litteraturpædagogik i en årrække. I disse år skrev jeg litterære artikler og formidlede litteratur i radioudsendelser, anmeldelser og bøger til undervisningsbrug. Fra 1999-2002 var jeg ekstern lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet, og siden 2002 har jeg været ansat som forskningsbibliotekar med hovedområderne litteratur og sprog på Danmarks Pædagogiske Bibliotek på DPU. Biblioteket blev senere en del af Aarhus University Library, som i 2018 fusionerede med Det Kongelige Bibliotek, og hedder i dag AU Library Emdrup. Her har jeg udgivet artikler i tidsskrifter og redigeret og bidraget til litterære antologier.

Sideløbende har jeg i min fritid skrevet skønlitteratur på tysk og især på dansk. I 1990 udkom min digtsamling Atemrisse efterfulgt af digte i antologier. I 2017 udkom min anden digtsamling Meer im Ohr.

I 1996 blev jeg mor, og jeg nød at læse børnebøger højt for min søn. Genopdagelsen af børnelitteraturens rigdom genvakte min gamle lyst til at skrive eventyr og fortællinger.
I årene fra 2005 til 2009 har jeg bl.a. udgivet børnebøgerne Trolden Trøst, Alfrida og Alfekatten og Maya, jeg Maya i samarbejde med talentfulde illustratorer. Alle tre bøger er egnede til højtlæsning for børn fra ca. 5-6 år.
I 2012 udkom min prosadebut for voksne, Porcelænskvinden, som er en psykologisk spøgelsesfortælling.

Se eventuelt portræt på Litteratursiden.dk

 

Foto: Hans Jørgen Friedrichsen