Annegret Friedrichsen

Biografi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg er en tosproget, dansk-tysk forfatter, som blev født i det flersprogede grænseland i Sydslesvig, hvor jeg voksede op i en landsby uden for Flensborg. Lige fra barnsben af har jeg været fascineret af eventyr og fortællinger, og dette vakte en blivende glæde ved at læse og skrive. Jeg gik i det danske mindretals skole, og efter studentereksamen fra Duborg-Skolen i Flensborg flyttede jeg til København, hvor jeg bor og arbejder den dag i dag.

Min kærlighed til litteraturen førte til litteraturstudier ved Københavns Universitet, som jeg afsluttede med en magistergrad i litteraturvidenskab. Derefter blev jeg ansat på Danmarks Lærerhøjskole i København, hvor jeg skrev en ph.d.-afhandling om poesi i sprogundervisningen og var adjunkt i tysk litteratur og litteraturpædagogik. I et par år var jeg ekstern lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet og forlagsredaktør. Siden 2002 har jeg været forskningsbibliotekar med hovedområderne litteratur og sprog på Aarhus University Library Emdrup i København (det tidligere Danmarks Pædagogiske Bibliotek), som i 2018 blev en del af Det Kongelige Bibliotek. Igennem årene har jeg blandt andet skrevet artikler, anmeldelser, radioprogrammer og redigeret og bidraget til litterære antologier

Sideløbende har jeg i min fritid skrevet skønlitteratur på tysk og især på dansk og også lejlighedvis oversat skønlitteratur fra tysk til det dansk - og omvendt. Min lyrik har jeg overvejende skrevet på tysk. I 1990 udkom min digtsamling Atemrisse efterfulgt af digte i antologier igennem en årrække. I 2017 udkom min anden digtsamling Meer im Ohr.

Jeg nød at læse børnebøger højt for min søn, da han var lille. Genopdagelsen af børnelitteraturens rigdom genvakte min barndoms lyst til at skrive eventyr og fortællinger. I årene fra 2005 til 2009 har jeg udgivet mine tre børnebøger Trolden Trøst, Alfrida og Alfekatten og Maya, jeg Maya i samarbejde med talentfulde illustratorer. Alle tre bøger er egnede til højtlæsning for børn fra ca. 5-6 år.


I 2012 udkom min prosadebut for voksne, Porcelænskvinden, som er en psykologisk spøgelsesfortælling.

 

Foto: Rune Hansen, 2018.