Annegret Friedrichsen

Biografi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg er en tosproget, dansk-tysk forfatter, som blev født i det flersprogede grænseland i Sydslesvig, hvor jeg voksede op i en landsby uden for Flensborg. Lige fra barnsben af har jeg været fascineret af eventyr og fortællinger, og dette vakte en blivende glæde ved at læse og skrive. Jeg gik i det danske mindretals skole, og efter studentereksamen fra Duborg-Skolen i Flensborg flyttede jeg til København.

Min kærlighed til litteraturen førte til litteraturstudier ved Københavns Universitet, som jeg afsluttede med en magistergrad i litteraturvidenskab. I 1992 blev jeg ansat på Danmarks Lærerhøjskole i København. Jeg skrev en ph.d.-afhandling om poesi i sprogundervisningen og blev ansat som adjunkt med undervisning og forskning i litteratur og litteraturpædagogik i en årrække. Fra 1999-2002 var jeg ekstern lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet, og i 2002 blev jeg ansat som forskningsbibliotekar med hovedområderne litteratur og sprog på det det tidligere Danmarks Pædagogiske Bibliotek på DPU. Biblioteket blev senere en del af Aarhus University Library, fusionerede i 2018 med Det Kongelige Bibliotek og hedder i dag AU Library Emdrup. Igennem årene har jeg blandt andet skrevet artikler, anmeldelser, radioprogrammer og redigeret og bidraget til litterære antologier

Sideløbende har jeg i min fritid skrevet skønlitteratur på tysk og især på dansk og også lejlighedvis oversat skønlitteratur fra tysk til det dansk - og omvendt. Min lyrik har jeg overvejende skrevet på tysk. I 1990 udkom min digtsamling Atemrisse efterfulgt af digte i antologier igennem en årrække. I 2017 udkom min anden digtsamling Meer im Ohr.

I 1996 blev jeg mor, og jeg nød at læse børnebøger højt for min søn. Genopdagelsen af børnelitteraturens rigdom genvakte min barndoms lyst til at skrive eventyr og fortællinger. I årene fra 2005 til 2009 har jeg udgivet børnebøgerne Trolden Trøst, Alfrida og Alfekatten og Maya, jeg Maya i samarbejde med talentfulde illustratorer. Alle tre bøger er egnede til højtlæsning for børn fra ca. 5-6 år.
I 2012 udkom min prosadebut for voksne, Porcelænskvinden, som er en psykologisk spøgelsesfortælling.

 

Foto: Rune Hansen, 2018.