Lys over Linnemann
»Lys over Linnemann« blev udgivet i anledning af forfatteren Willy-August Linnemanns 100-års fødselsdag d. 4. juni 2014. Willy-August Linnemann (4.6.1914 - 22.8.1985) fik et brag af et litterært gennembrud med sine eksistentielle skæbnefortællinger i de to første bind i serien Bogen om det skjulte ansigt (Europafortællinger).
Dette hovedværk i fem bind (1958-1966) gjorde ham til en af tidens mest anerkendte og læste danske forfattere. Senere er der blevet mere stille omkring ham.
I »Lys over Linnemann« ajourfører antologiens forfattere Linnemanns biografi og genovervejer hans forfatterskab ud fra et nutidigt perspektiv.
Antologien er opdelt i fire hoveddele med hver sit tema:
Forord ved Annegret Friedrichsen og Johan de Mylius.
Del 1 »Linnemann – liv og værk« er skrevet af Annegret Friedrichsen.
Del 2 »Gensyn – forfatterskabets store serier« indeholder tre artikler skrevet af Lars Peter Rømhild, Nils Gunder Hansen og Johan de Mylius.
Del 3 »Nedslag – om enkelte bind i Bogen om det skjulte ansigt (Europafortællinger)« skrevet af Knud Bjarne Gjesing og Sten Abrahams.
Del 4 »Begyndelser – det tidlige værk og rejsebøger« indeholder bidrag skrevet af Ivy York Möller-Christensen og Poul Houe.
Med en bibliografi af Aage Jørgensen.
Uddrag/ citater fra anmeldelser af Lys over Linnemann
***** (Fem stjerner ud af seks) i Flensborg Avis:
»(...) En fremragende antologi trækker den sydslesvigske forfatter Willy-August Linnemann ud af den glemsel, han er havnet i.
(...) Her begriber læseren for alvor, at Linnemann også kan have en relevans i dag. (...) ... kan styrke appetitten til at gå i gang med - eller genlæse - nogle af romanerne fra serien. (...) ’Lys over Linnemann’ kan varmt anbefales til alle med interesse for grænseland og mindretalsforhold. For læsere med et forhold til Flensborg er bogen nærmest et must. (...)«
– Hans Christian Davidsen, Flensborg Avis, Kultur, s. 18. 4. juni 2014. (en redigeret version af anmeldelsen ligger også på Kulturkapellet).
»... De indkredser forfatterskabet fra forskellige vinkler og gør det godt. Skribenterne er litterater og forskere, de formidler stoffet på en forståelig og engageret måde uden at servere et entydigt svar på forfatterskabets aktualitet i dag. Men de får det til at virke vedkommende, ikke mindst på grund af vor tids fokus på litteraturens steder og på bevægelsen fra det nationale til krydsfeltet mellem det lokale og det globale. (...)
Vellykket artikelsamling om forfatteren Willy-August Linnemann med fornem formidling af forfatterskabet ...«
– Marianne Majgaard Jensen, Dansk BiblioteksCentral/ DBC, juli 2014, uge 28.
»Antologien er fremragende, og den er et vigtigt bidrag til at relancere Linnemann. (...) Linnemann er, som det noteres i antologien, flersproglig og bekendt med Flensborgs mange kulturer. (...) antologiens spændingsfelt bliver en kvalitet (...) et perspektiv, som gør bogen til noget særligt.«
– Thue Kjærhus, Grænsen, nr. 4/2014, august 2014, s. 22-23.
»Licht über Linnemann ist sehr empfehlenswert für jeden, der sich für Grenzland und Minderheitenfragen interessiert.«
– Der Nordschleswiger, 27. september 2014, NOS Seite 13.
»Den glemte forfatter.
Fin artikelsamling forsøger at rehabilitere Willy-August Linnemann ...«
– Bo Hakon Jørgensen, Kristeligt Dagblad, Bøger & Kultur, s. 13, 9. august 2014. .
»Antologien ’Lys over Linnemann’ kan jeg anbefale på det varmeste. Den giver med sine både positive og negative bedømmelser af Willy-August Linnemanns litteratur et godt indblik i de skiftende opfattelser af hans værker. Mig har den givet stor lyst til at læse hhv. genlæse hans bøger. Den vil desuden være en god introduktion for alle, der har lyst til at stifte nærmere bekendtskab med denne vor landsdels før så højt priste og afholdte forfatter. Værket kaster et klart og stærkt lys over Linnemann, som jeg håber ikke vil slukkes.«
– Maike Lohse, Duborg-Samfundet 2014, s. 23-24.
Omtaler og portrætter
»Lys over Linnemann.
Den sydslesvigske forfatter Willy-August Linnemann rehabiliteres i en ny antologi. Bag udgivelsen står Annegret Friedrichsen og Johan de Mylius ...«
– Lars Ole Knippel, portræt med omtale af bogen. Trykt udgave og online, Jyllands-Posten, d. 6. juni 2014.
»Fortjent 100-års markering«
– Kontakt. Sydslevigsk Forenings informationsblad, i Flensborg Avis, d. 21. august 2014.
»Med den bog skulle Willy-August Linnemann gerne være sikret nyt liv i mange år frem. Han er en af de store fortællere i nyere dansk litteratur. Et sjældent dyr i den litterære fauna, værd at læse eller genlæse - og supplere med bogen om ham: Lys over Linnemann.«
– Soranerbladet, årgang 99, nr. 3, september 2014, s. 11.
»Linnemanns ironiske skæbne«
– Hans Christian Davidsen, Flensborg Avis, 21. november, forside & Kultur, s. 17. Findes også på Litteratursiden.dk
Anbefalinger
»Linnemann rager op i det litterære landskab.
(...) hans 100-års fødselsdag markeres med en større bogudgivelse skrevet af en række kendte litteraturhistorikere.
Den 31. maj udkom nemlig bogen med den programmatiske titel ‘Lys over Linnemann’ (...), der kommer vidt omkring i forfatterskabet og varmt kan anbefales (...)«
– Sven Hakon Rossel, kronik, Kristeligt Dagblad, 4. juni 2014.
»... under juletræet ... Lys over Linnemann«
– Villabyerne, 18. & 19. nov. , Gentofte lokalaviser, Juletemanummer, s. 16-17.
»Så inden man næste gang tager til Flensborg for at storshoppe og nyde den gamle by, kunne det være en idé at læse nogle af Linnemans fortællinger fra byen, en by, der er meget genkendelig i hans ellers fantasifulde og barokke univers.
Og man kunne også orientere sig lidt mere om Linnemann, der ofte blev sammenlignet med Karen Blixen, gennem en bog, der kom til hans 100 års dag: Lys over Linnemann ...«
– Ugeavisen Odense, 10. december 2014, s. 72.
Korte omtaler
»Forfatter fejret med udgivelse (...)«
– Nordjyske Stiftstidende. Kultur, 3. juli 2014, s. 20 og 24. juli 2014, s. 16.
Se alle andre faglige bøger, lærebøger og artikler m.m. på Aarhus Universitets hjemmeside.

Lys over Linnemann – i anledning af Willy-August Linnemanns 100-år
Redaktion og forord:
Annegret Friedrichsen & Johan de Mylius.
Forlag:
Multivers, 2014.