Astrids somre

Roman

 

Forlagets beskrivelse – fra bogens bagside:

Astrid vokser op som barn af en tysk mor og en dansksindet far. Sommeren før hun skal begynde i landsbyens danske mindretalsskole, bliver hun som mange andre sydslesvigske børn sat på et tog op gennem Jylland. Et sted ved Limjorden tager en fremmed værtsfamilie på landet imod hende med åbne arme.

I løbet af en række somre som feriebarn i Vestjylland skildres Astrids udvikling fra barn til næsten teenager, vekslende med skildringer hjemme fra Sydslesvig, hvor flere Opa’er spiller en vigtig rolle i familien.

Astrids møde med Danmark vækker tidligt hendes forundring over den tavshed, der hersker om fortiden i det tyske samfund. Og gradvist slår Astrids følsomhed og nærvær små sprækker i muren omkring hendes families traumer og fortidens spøgelser.

Astrids somre er en smuk skildring af en piges udvikling, fortalt ud fra hendes egen synsvinkel, men romanen rummer en nærmest universel fortælling om at vokse ind i to sprog og kulturer. Et stærkt dansk-tysk tidsbillede fra midt i 1960’erne til omkring 1973.

Astrids somre er en bog om en tosproget barndom og en historie fra den af anden side af grænsen i grænselandet – fra Sydslesvig.

Anmeldelser og omtaler

Anmeldelser - presse

Fem stjerner (ud af seks) *****
Det der ikke må tales om
»… Annegret Friedrichsens meget nærværende roman, der er levende og sansemættet skrevet.«
– Claus Grymer, 8. august 2022, Kristeligt Dagblad, Boganmeldelse, Bøger & Kultur, s. 5.
(Findes også online).

Fem stjerner (ud af seks) *****
Stille toner med stærk virkning
– »Astrids somre« er en bevægende roman med en intensiv slutning, der ender med at sætte det allerede fortalte i et nyt lys.
»Vi ser det hele igennem et barns øjne, og forfatteren må derfor holde den svære balance ikke at skrive alt for barnligt og heller ikke alt for voksent. Og den mestrer hun. Barnets synsvinkel er interessant i denne vellykkede fortælling. Barnet ser, fortæller og undres ...«
– Hans Christian Davidsen, 11. august 2022, Flensborg Avis, Kultur, s. 18.

Anmeldelsen er også fuldt tilgængelig på Kulturkapellet – Tidsskrift for kunst- og kulturformidling.

Månedens bog

»Astrids somre« blev valgt som ’Månedens bog’ i september 2022 af Flensborg Avis’ kulturredaktion. Se kulturredaktør Hans Christian Davidsens motivering af udmærkelsen på YouTube.

Interview

Et feriebarns verden på godt og ondt
– Grænseland og Wirtschaftswunder bliver set med børneøjne i den nye roman ‘Astrids somre’.

»... Med omdrejningspunkt i feriebarnets somre og med det dystre underliggende tema formår Annegret Friedrichsen også at skrive 1960’erne og 70’erne frem i en levende ramme, som smukt og troværdigt spejler den tid set med børneøjne.«
– Poul Struve Nielsen, Grænsen - magasinet om mindretal, sprog og kultur (Temanummer: krig og traumer), oktober 2022. s. 6-13.
Findes også online.

Hun skriver om krigens skygger
– og lyse sommerdage med sol og ribssaft

– Malene Fenger-Grøndahl, 9. august 2022, Kristeligt Dagblad, Bøger & Kultur, s. 6.
(Findes også online på dagbladet)

Foromtale - interviewartikel

Tavsheden om fortiden
– Hans Christian Davidsen, 23. juli 2022, Flensborg Avis, sektion Weekend, Kultur, s. 19.

 

astrids-somre-forside-hovedland

1. udgave, august 2022. Forlaget Hovedland.
Indbundet bog med omslag,
208 sider.