Porcelænskvinden

En sen eftermiddag den 30. april 1991 går Marthe sin daglige rengøringsrunde på Kunstindustri­museet i København. Efter lukketid nyder hun at være alene i museets samlinger, kun omgivet af møbler, gobeliner, glas og porcelæn.

Men denne dag møder hun en desperat ung kvinde, en lille pige og en uhyggelig sanger, som vækker fortrængte tab og navnløs sorg til live.
De grænseoverskridende skikkelser fra fortiden sætter Marthe under stigende pres, og krisen kulminerer i et dramatisk opgør.

»Porcelænskvinden« er på samme tid en fantastisk fortælling om skæbnemøder på tværs af alder og århundreder, en rejse ind i et skrøbeligt sind og et lille kammerspil om kærlighed.

Originaludgaven udkom i 2012. Førsteudgaven er udsolgt, men genudgivet i denne andenudgave fra april 2020 med en efterskrift af Johan de Mylius.

 

Uddrag fra anmeldelser og omtaler af den nye udgave

Månedens bog

»Porcelænskvinden« blev valgt som ’Månedens bog’ i august 2020 af Flensborg Avis’ kulturredaktion. Se kulturredaktør Hans Christian Davidsens motivering på YouTube.

Anbefaling fra biblioteker

»Også i litteraturen er kærligheden uundgåelig, og blandt de tykke litterære værker på hylderne, findes små juveler, som på trods af deres korte omfang indeholder storslåede fortællinger om kærlighedens mange facetter.«
Mathilde Norup Iversen, Aalborg Bibliotekerne

Anmeldelser

»… da Marthe første gang møder Porcelænskvinden, begynder handlingen for alvor, og man bliver som læser suget ind i historien (…) Dermed får man en masse at tænke over, når bogens sidste ord er læst. Meget er usagt, så analyseglade læsere vil finde glæde ved denne bog.« (4/6 stjerner)
– Ina Grønvig, Flensborg Avis, Kultur, s. 11, 18.05.2020

Artikler i aviser og tidsskrifter

»Flensborg Avis sætter fokus på tre kvindelige forfattere, der har markeret sig inden for grænselands-litteraturen de senere år. To nord for grænsen og en tredje med rødder syd for grænsen.«
– Flensborg Avis 21.03.2020, Kultur, s. 12-13.

»En eftermiddag i 1991 får Porcelænskvinden, en lille pige og en uhyggelig sanger liv. Sammen fortæller de en historie om den tabte kærlighed, ensomhed og længsel …«.
– Hans Christian Davidsen, Nordica nummer 37 (2001), s. 42-43.

Sociale medier/ blogs 

»… med udgangspunkt i sproget, figurerne og den fine historie samt at bogen er forfatterens debut …«  (4/5 stjerner)
– @bog_finken, Instagram, 16.04.2020

»… både en skæbneroman, spøgelseshistorie og et fint billede af Kunstindustrimuseet - meget stemningsfyldt.)
– @stormy.pages, Instagram, 20.04.2020

Se flere anmeldelser nedenfor under billedet af førsteudgaven af bogen.

Coverdesign: Peter Skjøtt
Coverdesign: Peter Skjøtt

Ny bog udkommet den 15. april

2. udgave 2020. Forlaget DreamLitt.
Med efterskrift ved Johan de Mylius.

Porcelænskvinden (2012)

porcelaenskvinden-2012

Første udgave 2012.
Forlaget PrintXpress.
Bogen er udsolgt. Se mere under ny udgave fra 2020.

Kortroman, 91 sider.
Forlaget PrintXpress, 2012.
Foto på Porcelænskvindens forside: IGM GRAFISK DESIGN - efter foto af Klemp & Woldbye.

Et uddrag af Porcelænskvinden er også udkommet i bogen Sydslesvig-antologi, forlaget Neffen 2015. Red. Maike Lohse m.fl.

Uddrag fra anmeldelser af Porcelænskvinden

»Annegret Friedrichsen forstår at skabe en medrivende og raffineret historie omkring rengøringsdamen Marthes runde gennem Kunstindustrimuseet, der nu hedder Designmuseum Danmark. (...) Annegret Friedrichsen inddrager også bygningens forhistorie som det gamle Frederiks Hospital. Det bidrager til at skabe en særlig stemning (...) beskrivelsen af Flensborg er vellykket. Dialogerne fungerer fint (...) Annegret Friedrichsen skriver et smukt sprog, som veksler mellem handlingens nutid og det tidlige 1800-tals litterære udtryk.«
– Viggo Böhrnsen-Jensen, anmeldelse i kronik, Flensborg Avis, 28.08. under litteraturfestivalens bogtip og i en forkortet version 2012, s. 19. (Anmeldelsen findes også på Bogrummet.dk)

»Finessen ved det hele – og dét, der gør romanen særlig interessant i denne læsers øjne - er, at Marthe tilsyneladende selv bærer på en historie, som svagt spejler sig i porcelænskvindens. (...) Der er rigeligt med stof til de analyse-lystne i denne lille, fine debutroman, som samtidig vidner om sproglig sikkerhed fra Annegret Friedrichsens side.«
– Maria Guldager Rasmussen, Litteratursiden.dk , 18.01.2013. Dagens anbefaling i januar 2013.

» ...en lille tætskrevet psykologisk spøgelseshistorie, som udspiller sig på Designmuseum Danmark (det tidligere Kunstindustrimuseum) i København. (...) En fin og velskrevet lille roman ...«
– Jette Holst, Gyseren.dk, 30.03.2013.

» ... Denne lille roman (...) er en slags spøgelseshistorie. Men på det indre plan er det for Marthe en proces tilbage i hendes egen erindring, i hendes sind, hvor der ligger gemt en sorg, som finder sin forløsning gennem Marthes konfrontation med kvinden i fortiden.«
– Anbefaling som Månedens Bog februar 2013 på Frederiksberg Bibliotek af Helle Søderberg, lokaliseret online 30.01.2013.

»Udover at være en fortælling om spøgelser på et museum og deres tragiske kærlighedshistorie fra 1820'erne er bogen også et psykologisk indblik i en kvindes skrøbelige sind (...) Drysset ud over fortællingen skaber forfatteren smukke fortællinger (...) Bogen er en kortroman, og den formår indenfor dette format at drage sin læser ind i en dramatisk psykologisk historie (...).«
– Lektørudtalelse/ biblioteksanmeldelse ved Rikke Bruun, Dansk BiblioteksCentral/DBC, september 2012.

Artikler, udvalgte omtaler og portrætter

Ungdommens stærke følelser
Hans Christian Davidsen, Litteratursiden.dk, 19.09.2013

Ungdommens stærke følelser
Hans Christian Davidsen, Flensborg Avis, trykt udgave 19.09.2013
Forkortet online-version 20.09.2013.

På besøg i ungdommens land
Kristeligt Dagblad, Navne, 16.09.2013

Aktuelt portræt: Tilbage til hjemstavnen
Lars Ole Knippel, Jyllands-Posten, 12.09.2013

En psykologisk spøgelseshistorie
Kultur, Flensborg Avis, 06.08.2012, s. 17.

Porcelænskvinden
Københavneravisen, nr.10, oktober 2012 , s. 19 (sektion: Bøger).

Interview
Forelsket i fortællinger - portrætartikel af René Mølskov, 26.10.2012, forside & s. 4.
Valby Weekend - Berlingske Media, lokalavisen Valby Sydhavnen.

Korte omtaler

Forfattermøder. Mød forfatteren Annegret Friedrichsen.
Kontakt. Flensborg Avis. 05.09.2013. Forside og s. 5.

Annegrets første voksenroman
Valby Bladet & Kongens Enghave Bladet, 10.10.2012, s. 20.
Findes også online på dinby.dk: Valby Bladet, Kongens Enghave Bladet, Frederiksberg Bladet, Ugeavisen Kalundborg, Haderslev Ugeavis m.fl.

Ny roman skal præsenteres
Jydske Vestkysten, Sønderborg, 16.08.2012, s. 3.

En kvinde af porcelæn
Jydske Vestkysten, Haderslev, 18.08.2012, s. 3.